PÁLINKAKÓSTOLÓ, ahol átértékelődik minden eddigi
elképzelése a pálinkával kapcsolatban!



A hangulatos kóstoló végére, Ön garantáltan többet fog tudni
erről a csodás HUNGARICUM-ról, mint a legtöbb vendéglátós...

RÉSZLETEKÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

Bezár
Pálinka Cigánymeggy, Pálinka Cserszegi Fűszeres szőlő, Pálinka Othelló...
PÁLINKAKÓSTOLÓ, ahol átértékelődik minden eddigi elképzelése a pálinkával kapcsolatban!
Belépés

A pálinka története röviden

Generációk óta foglalkozik a családunk pálinkafőzéssel,
Mi MINDENT TUDUNK a PÁLINKÁRÓL, szerezze meg ezt a tudást tőlünk,
első kézből!


Jelentkezzen be hozzánk PÁLINKAKÓSTOLÓRA a barátaival,
ahol a természetes hátteret, a gyönyörű Balaton-felvidék hegyei szolgáltatják...

 

A pálinka rövid története…

Nem fogjátok elhinni, de a pálinka története már Ádám és Évánál kezdődött,

azonban nem az volt a gond, hogy Éva megette az almát, hanem hogy Ádám
elkezdett cefrézni.


Az alkohol arab találmány - al-kuhul jelentése "a legfinomabb" – a keresztes háborúk
hozadéka.

Pálinka szó szlovák eredetű (palit - "égetett"-et jelent).

Európa már az 1. században megismerte a lepárlási technológiát, hogy ki főzött és
fogyasztott először párolt italt ha­zánkban nem tudjuk.


A szeszfőzés első írásos emléke a 12. századi Itáliából származik,
és a bor lepárlásával készült aqua ardens-t (égő víz) melyet gyógyszerként alkalmaztak,
melyet többszörös lepárlással tisztára finomítottak, majd később gyógynövényekkel együtt
lepároltak aqva vitae (az élet vize) néven hatásosabb gyógyszerként emlegettek.

A középkorban (14. század) már készítettek borból párolt gyógyitalt (rozmaringgal
ízesítették), amit például Károly Róbert felesége, Erzsébet királyné köszvénye
gyógyítására használta.

Kezdetben gabonából, borból, seprőből készítettek pálinkát hazánkban.

A szilvapálinkát Thököly Imre említi először a 17. században (silvórium).

A 19. század előtt az égetett szesz nem mindenhol volt népszerű Magyarországon,
az akkori lepárlók hibás tervezésük miatt nem voltak alkalmasak minőségi pálinkák
előállítására.

Népszerű volt a szilva- és a törkölypálinka, a gabonapárlat is, de 1840-től megjelent 
a kolompér pálinka,
azaz burgonyapárlat, amely alacsonyabb árával és egyre nagyobb
mennyiségével országszerte népszerűvé tette.
A század végére ez nemzeti alkoholizmushoz vezetett.

1920-ban párlatok egyre inkább csak gyümölcsből készültek.

A szocialista rendszerben a hibátlan gyümölcs szeszipari felhasználását pazarlásnak
nevezték, ezért a gyümölcspálinkák  rossz minőségű gyümölcsből készültek.

1992-es kiadású Magyar értelmező kéziszótár a pálinkát még nem nevezte sem
gyümölcsből készült párlatnak, sem pedig magyar italnak.

2004-től uniós eredetvédettséget kapott. Különlegessége Európa szerte védett:
28 ország ismerte el, hogy Hungarikum.

A pálinka elnevezést csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja.

Pálinka kóstolóval kapcsolatban további információ ide kattintva!


www.palinkahaz.109.hu

 

Ha később szeretne visszatérni erre az oldalra,
akkor kattintson a lentebb látható Megosztás gombra
és a Facebook oldalán megtalálja ezt a hirdetésünket!



 

A Facebook adatlapodon később is megtalálod ezt az oldalt, ha a Megosztás gombra kattintasz.

Összes termék